talerze

Pizza Time! :)

Dzień dooooobry kochani! :)

Rosół i Pizza na obiad, ulubione  błotko na twarzy i olej kokosowy we  włosach – tak mija nam niedziela .
Zaraz idę zmyć tą skorupę z twarzy i wpadam na BLOGa z pizzą.

image

(…)No więc przychodzę do was z banalnie prostym przepisem na pizzę….! Tak banalnym, że pozwoliłam aby zrobił ją dla nas TATA  a ja opiszę wam cała „operacje” :)
Co by nie przedłużać:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej przepuszczonej przez sitko
4g drożdży instant
0,5 łyżeczki soli
2łyżki oliwy z oliwek
0,5 szklanki przegotowanej ciepłej wody

Sposób przygotowania:
Wszystkie wyżej wymienione składniki łączymy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę .
Tak przygotowane ciasto przykrywamy czystą szmatką i odstawiamy na 30minut w ciepłe miejsce .

Proste ?
Proste!

Jako, że miał to być przepis na pizzę a nie na same ciasto…lecimy dalej :)

Sos do pizzy- osobiście preferuje śmietanowe spody i do takiego właśnie spodu używam najczęściej kwaśnej śmietany z Piątnicy 18%, jednak w tym przypadku jest klasycznie pomidorowy.

Zanim podzielę się przepisem:

a)Nie, keczup nie jest sosem pomidorowym. Nie używaj keczupu:)

b)Nie, koncentrat pomidorowy też nie jest sosem pomidorowym. Nie używaj koncentratu

Składniki :

Kilka listków świeżej bazylii
Świeżo zmielony pieprz
½ łyżeczki soli
½ łyżeczka cukru
½ łyżeczka ziół prowansalskich
5 łyżek oliwy z oliwek
Puszka pomidorów w kawałkach bez skórki (najlepsze są  bez żadnych dodatków, typu sól, cukier czy kwas cytrynowy)

Pozwolę sobie zaprezentować moje ulubione  :

mutti-pomidory-w-puszce-190x300

Pomidory dostępne w Kauffland (4zł /5zł)
Bardzo  dużo pomidorów, mało soku i dodatków. Pomidory są krwiście  czerwone i smaczne.

Sposób przygotowania:
Do blendera wrzuć pomidory, przepłukaną bazylię, świeżo zmielony pieprz, sól, cukier, zioła prowansalskie i oliwę, a następnie miksuj przez 30 sekund, do minuty, aż bazylia się rozdrobni.
GOTOWE !

Co dalej?

Kiedy ciasto gotowe, wykładam  je na oprószoną mąką blaszkę lub tortownicę do pieczenia, smaruję wcześniej przygotowanym sosem (zaczynając od środka pizzy, ruchami okrężnymi), następnie ser (Gouda w moim przypadku ) oraz dodatki jak na załączonym- szynka, salami, czerwona papryka .
„Wrzucam” do piekarnika nagrzanego do 250stopni na  ok. 8-9 minut.

Później zjadam aż uszy mnie się trzęsą polewając na bogato oliwą czosnkową (HANDMADE ofkors),  następnie gotuje zupę jarzynową i piję litr herbaty z cytryną, miodem, imbirem.
Patrzę na zegarek a tu już prawie 21 godzina!

(…) Po niedzieli :)

Całuję
K.